jueves, 28 de mayo de 2015

Capella de la presó de Sant Vicent


 Situada a la Plaça de l'Almoina nº 5 està la Capella de la presó de Sant Vicent, sobre el lloc en què, segons la tradició, es trobava la presó on va ser tancat Sant Vicent Màrtir a principis del S IV.

Es té constància que des del segle XIV existia la capella dedicada al sant i que en 1427 es va construir una capella de nova planta que és la que ens ha arribat fins a nosaltres amb diverses restauracions en la seva història. La portada d'accés es va realitzar en 1831 a costa del xantre don Miguel Cortés.

La capella es troba avui en dia a l'interior d'un modern edifici que dóna a la Pl. Almoina. Va pertànyer a la casa del Chantre fins a la desamortització de 1835. Sota l'edifici s'han trobat restes arqueològiques que reben el nom de Cripta Arqueològica de la Cárcel de Sant Vicent Màrtir.

A la capella s'accedeix a través d'aquesta portada formada per un arc de mig punt a la que flanquegen dues columnes adossades toscanes que sostenen un entablamento de mètopes i tríglifs. Per sobre d'aquest, un segon cos en el nínxol central hi trobem una petita figura de Sant Vicent Màrtir obra de 1998 de l'escultor valencià Rafael Orellano.

Es diu que la capella va ser manada construir pel propi rei En Jaume. El seu interior està dividit en dos espais separats per un arc apuntat. Al fons de l'estada un altar i un panell frontal de "socarrats" representant una escena del martiri de Sant Vicent Màrtir. A l'angle inferior dret diu: Pintó: Lola Miralles. Va dibuixar: Antono Tomàs. Gener 2004. Quart de Poblet.


A la clau de la volta del primer tram trobem la mateixa escena que en el panell frontal, una representació del martiri del sant molt coneguda i representada al llarg de la història. En la mateixa el sant està subjecte al poltre mentre li claven uns garfis per trencar la seva pell a tires. A la clau del segon tram veiem al sant protegit per uns corbs i així evitar que el seu cos fos devorat per altres animals. La restauració integral de la capella va ser portada en 1970 per l'arquitecte municipal Emilio Rieta López.

No hay comentarios:

Publicar un comentario