miércoles, 27 de mayo de 2015

Capella de Sant Valero i Casa Punt de Gantxo

Edifici d'estil modernista, obra de l'arquitecte Manuel Peris Ferrando, composta per planta baixa i quatre plantes altes. Rematat per una paret lateral apuntat on figura l'any de la seva construcció: 1906 i les inicials A i S entrellaçades. La façana de l'edifici té decoració esgrafiada i pilastres que imiten troncs. Mostra diferents balcons uns amb ampits de pedra d'estil modernista i altres realitzats en forja de ferro.

A la planta baixa s'ubica la coneguda com Capella de Sant Valero construïda en 1719 per encàrrec del canonge Jaume Servera. La capella es construeix sobre el lloc en què la tradició situava la presó en què va estar empresonat a principis del S IV aquest sant, perseguit en l'última i potser més sagnant persecució als cristians en l'Imperi romà, la persecució de Dioclecià (també anomenada «Gran Persecució») i empresonat en el mateix procés que Sant Vicent Màrtir.


La Capella de Sant Valero s'obre a l'exterior a través d'una portada adintelada d'estil barroc amb pilastres d'ordre toscà. Sobre la llinda de la porta un óculo i per sobre d'aquesta una fornícula amb una imatge de Sant Valero realitzada per l'escultor valencià Rafael Orellano cap a finals del segle XX. Remata el conjunt un frontó triangular. A la portada una inscripció: 1719. La capella va ser restaurada el 1907, coincidint amb la construcció de la Casa Punt de Gantxo.


L'interior de la capella és una petita habitació amb un altar i un retaule molt senzill dedicat a Sant Valero. Completa el conjunt algun element arqueològic amb inscripcions en llatí d'època indeterminada. L'altar i el retaule procedeixen del desaparegut convent dominic de Santa Caterina de Siena i van ser instal·lats el 1970. En un dels carreus arqueològics apareix una inscripció que diu: "Qvasi thvs in igne vicentivs odore svae sanctitatis effvdit", que es podria traduir: Com l'olor de l'encens al foc, Vicente fa olor de Santedat. El segon carreu té la inscripció: "Hic fvit Valerivs in vincvlis circa annvm domini CCCVI" que es podria traduir com: En aquesta presó va estar Valero cap a l'any del Senyor 306.

No hay comentarios:

Publicar un comentario